Av min (t)arm er en bog der handler om kost og kronisk sygdom og den blev til i forbindelse med, at jeg selv fandt en vej ud af svær autoimmun sygdom.
Jeg led af svær colitis ulcerosa og det var tæt på at ødelægge mit liv, mit parforhold og min karriere.
I starten var det så at sige for at redde min egen røv, eller det der var tilbage af den, men det gik op for mig, at mine læger slet ikke var interesserede i mine fremskridt, eller hvad jeg havde gjort for at blive af med de symptomer der havde plaget mig så længe - faktisk sagde min tarmlæge, at det var en tilfældighed og så startede de eksperimenter, og den omfattende reseach og uddannelse, der skulle ende med at tage otte år.
For jeg vidste, at jeg ikke var den eneste, der var træt af autoimmun sygdom, kroniske smerter og alt det andet der fulgte med, og jeg kunne umuligt være den eneste der undrede sig over samfundets måde at håndtere kost og autoimmune og kroniske sygdomme på.
Av min tarm tilbyder foruden bogen også online kurser og foredrag, for jeg ved, at det ikke er lige let for alle at komme igang med at ændre vaner, selvom gevinsten er enorm.
Og jeg har lært rigtig meget, om de udfordringer folk med forskellige autoimmune eller kroniske sygdomme har, både fra deltagerne på kostforløbenene online, og fra de mennesker, jeg har hjulpet en til en med at ændre deres kostvaner. Kurserne bliver løbende evalueret, opdateret og udbygget, så de ikke bare rummer den nyeste viden, men også er holistisk tilrettelagt, og derfor vil der fortsat kun være tale om små trygge hold.
Jeg kalder det konsekvent symptomfri og ikke rask.
Det kan bryde ud igen, hvis jeg kommer på en hård antibiotikakur, eller hvis jeg vælger at misvedligeholde kosten gennem flere måneder.
Men jeg mærker intet til dagligt og kan gøre alt, jeg kunne, før jeg blev syg, såsom at tage på festival i dagevis.
Havde jeg udelukkende rettet mig efter mine lægers råd siden 2013, havde min verden set betragtelig anderledes ud.
Det første spørgsmål jeg stillede lægerne, da jeg blev syg, var:
Er der noget jeg kan gøre i forhold til min kost for at gøre det bedre?
Det blev stillet mange gange siden, men svaret fra mine læger var altid NEJ - der er medicin eller operation!
Heldigvis er det ved at gå op for en del læger, at der måske er andre muligheder, der kan bidrage, men det har lange udsigter, før det bliver implementeret som almen viden, så rapportér din resultater med kost til din læge, så de kan følge med i din kostomlægning sideløbende med din medicin, uanset din kroniske eller autoimmune diagnose.
Journalist, forfatter og digital iværksætter.
Når jeg ser tilbage på mine helbredsproblemer lød start skuddet nok helt tilbage i 2009, hvor jeg stadig var billedredaktør på POLFOTO - Politikens daværende fotobureau.
12 timers vagterne, der enten gik fra kl. 6 til 18 eller kl. 12-24 gav rod i søvnen, når jeg skulle skifte fra aften til morgenvagter og mine madvaner blev mere usunde, selvom jeg var på den rigtige side af madpyramiden.
Da jeg forlod jobbet i 2010 for at starte min egen markedsføringsvirksomhed, hvor jeg hjalp små selvstændige inden for sundhed med deres digitale markedsføring, regnede jeg med at problemerne ville løse sig selv. Jeg var jo herre over min egen tid, men det skete aldrig rigtigt, for jeg knoklede hele tiden og havde som oftest 80 timer arbejdsuger.
I 2012 blev jeg så tvunget til at være virkelig kreativ, for at redde min virksomhed, da jeg blev svindlet af nogle konkursryttere, der skulle bygge et større website for mig, og det var i den forbindelse, at jeg skrev mine første bøger Fattiglus på 1. klasse - Få det hele for det halve og Opskrifter for overlevere.
Det var en stresset tid, men jeg klarede den, og virksomheden overlevede. Så snart tingene lysnede, skete der noget nyt, der endte med at tvinge mig i knæ.
I starten af 2013 kom de første symptomer på den sygdom, der skulle vende op og ned på mit liv og min karriere, og jeg var lige blevet af med den, da jeg i starten af 2015 takkede ja til et tilbud om at blive kommunikationschef i en klients personlig træningsvirksomhed, som jeg havde hjulpet med at vokse fra enmandshær til flere afdelinger og ansatte.
Men nu kunne jeg ikke længere styre min tid selv.
Ingen øvre arbejdstid, ingen ferie, ikke plads til sygdom endte ikke bare i galdesten, men med betændelse i galdevejene, og de smertestillende piller og den antibiotika jeg fik for det, satte gang i colitisen.
Jeg fik heldigvis hurtigt styr på min colitis, for jeg vidste præcist, hvad jeg skulle gøre, så symptomerne kunne forsvinde i løbet af få uger.
Galdestenene og galdeblæren var en anden historie, og det krævede en ny omgang research fra bunden at undgå operation og komme ud på den anden side med galdeblære og helbred intakt.
Jeg forlod jobbet i 2018 og vendte tilbage til min egen virksomhed. Og jeg har haft det godt lige siden 2017 med undtagelse af, når mine eksperimenter krævede, at jeg skulle spise mig syg, for at jeg kunne se, hvad der skete.
Seneste eksperiment var i 2021, hvor der kom en ny madpyramide, som jeg så spiste efter, indtil jeg blev syg 2 1/2 måned efter. På få uger var jeg dog på benene igen - dels fordi jeg ikke lader der gå alt for lang tid, fra jeg bliver syg, til jeg vender tilbage til min sædvanlige kost, og dels fordi jeg ved præcis, hvad jeg skal gøre. Det er i dag som en kontakt, som jeg kan tænde og slukke for.
Jeg kan dog ikke anbefale andre at udføre de samme eksperimenter. Jeg har igennem de otte år forsøgene har foregået alt i alt taget mere end 140 kg på og tabt de fleste af dem igen. (Det er hårdt at spise sig syg på flere måder, men ikke hårdt at vende tilbage til en god kost).
Jeg har ingen bekymringer over de resterende kilo - de sidste skal nok rasle ligeså stille og roligt af, da det er en sidegevinst ved kosten, og den måde jeg lever på normalt.
Og det er slut med at eksperimentere nu!
Jeg har lært rigtig meget af det og min krop har været udsat for meget, så nu fortjener den, at jeg bare er god ved den resten af livet, fodrer den ordenligt til hverdag, ikke stresser den for meget, og giver den ro og søvn, når der er brug for det.
Jeg har i løbet af årene taget uddannelser inden for kostområdet, juicing terapi og specialiseret mig i planters virkning. Altsammen for at kunne hjælpe mig selv, mine nærmeste og ikke mindst dig, der står derude med de frustrationer, som jeg også engang havde.
© 2024 Clean Planet Media All Rights Reserved.