Jeg holder løbende foredrag om kost og autoimmune sygdomme og kroniske sygdomme.
Foredrag kan bookes på [email protected]
Kost og kronisk sygdom hænger sammen.
Hvordan spiser du dig fri af symptomerne, hvad kan vi lære af vores forfædre, og hvordan bliver du immun over for kostråd der gør os syge?
Hvorfor ender det moderne samfund med en epidemi af kronisk sygdom, når vilde dyr og mennesker, der lever vildt, klarer sig fint uden kosteksperter, kosttilskud, kalorietælling og kostråd
Antallet af kronisk syge vokser eksplosivt, for når sammenhænge ignoreres, ender forbrugere som patienter og med at betale prisen.
Hvordan finder du rundt i kostjunglen, og hvor længe skal vi finde os i føde-varelignende substanser gør os syge?
Vi er nødt til at kræve renere fødevarer på bordet, og få sat politikere, fødevareindustri og landbrug i sving for både vores og klimaets skyld.
Antallet af kronisk syge er vokset eksplosivt, og det koster både milliarder og travlhed på sygehusene.
Når vi bliver syge, ender vi i et sundhedssystem, der tyr til medicin med bivirkninger og kirurgi som første i stedet for sidste udvej, hvor travlheden tærer på personalet, og patienter kastes rundt mellem afdelinger og overmedicineres.
Men det ER muligt at skabe bedre forhold for alle med et nyt syn på kost, og måden vi takler sygdom på.
Der skal gøres en indsats på flere forskellige områder for at komme autoimmune sygdomme til livs. Ikke alle tiltag er dyre og gevinsten er enorm for både samfund, sygehuspersonale og ikke mindst for patienterne.
Maria Kohinoor Larsen.
Kost og kronisk sygdom hænger sammen, hvad end vi vil det eller ej!
Mit navn er Maria, og jeg er forfatter til bogen Av min (t)arm, der dels handler om min historie fra kronisk syg til symptomfri og dels handler om, hvordan vi som samfund får bugt med den store stigning i autoimmune sygdomme og kroniske sygdomme der ses i disse år.
• Hvorfor bliver vi syge af autoimmune sygdomme og kroniske sygdomme?
• Hvordan kan du bruge kosten til at slippe af med symptomer på en hurtig, let tilgængelig måde?
• Hvad forskellen er på dig og dine tidlige forfædre?
• Hvordan du bliver immun over for modstridende kostråd, misinformation og markedsføring?
• Hvordan kan vi skabe et samfund med mindre kronisk og autoimmun sygdom og bedre (og billigere) behandlingsmuligheder for kronisk syge?
De spørgsmål, samt mange andre, får du svar på i bogen og til foredragene, hvor jeg bramfrit guider dig igennem såvel kostens betydning, overraskende opdagelser fra videnskabens verden samt min egen historie, der var tæt på at ende med en stomipose.
Bogen var otte år undervejs og bygger på hundredvis af kilder, artikler og studier, mine egne forsøg og erfaringer og den uddannelse inden for kostområdet, jeg har taget undervejs.
Den beskriver bl.a., hvordan jeg gik fra at være så syg af den autoimmune tarmsygdom colitis ulcerosa, at jeg til sidst levede af agurk og tomat til at kunne spise igen på få uger og ikke mindst tåle al mad igen inden for få måneder.
Som alle ny-diagnosticerede startede jeg min rejse i sundhedssystemet mølle, men de bivirkninger jeg fik af medicinen, var så ødelæggende, at jeg ikke turde tage den til sidst, og den hjalp heller ikke på min sygdom, så jeg begyndte at lede efter andre muligheder, istedet for at skifte til en ny medicin med andre "spændende" bivirkninger.
Ikke mindst fordi der også hele tiden dukkede andre følgesygdomme og symptomer op, som jeg så skulle have medicin for særskilt, imens jeg hele tiden oplevede at måtte skære madvarer fra, som jeg pludselig ikke længere kunne tåle.
Med en diæt, der til sidst kun bestod af agurk og tomat var der kun to muligheder.
1) Tag imod tilbuddet om en stomipose.
2) Find en anden vej ud af situationen end den lægerne kan give.
Jeg orkede ikke mere!
Tarmsygdommen smadrede mit liv og livskvalitet.
Jeg var fange i mit eget hjem, mit økonomiske grundlag smuldrede for jeg var for syg til andet end sidde på lokummet døgnet rundt (20 toiletbesøg var ikke usædvanligt) og jeg var så træt, at selv de mindste ting krævede overvindelse.
Det blev ikke bedre af, at jeg oven i den kroniske træthed også havde så mange smerter i fingrene, at jeg ikke kunne skrive på computer, og dermed arbejde, eller skære min mad på tallerkenen.
Håndfladerne smertede og var røde, fodsålerne kløede som besat med jævne mellemrum og smertefulde og kløende udslæt på kroppen kom og gik i løbet af ugen. Oveni havde jeg taget voldsomt på.
Jeg var klar på stomiposen, som jeg i forvejen vidste en hel del om fra min veninde fra gymnasiet, der fik sin i teenageårene pga. den beslægtede tarmsygdom morbus crohn.
Men så var jeg så svineheldig at falde over noget i min research, som jeg tænkte, at jeg ville give en chance, inden jeg kontaktede lægen for for operation….for hvad havde jeg at tabe?
Allerede efter et par uger var der en verden til forskel.
Efter små fire uger var jeg forbløffet over de forsvundne symptomer som ikke kun knyttede sig til selve tarmbetændelsen.
For eksempel gik jeg fra at have så ondt i mine fingerled, at jeg ikke kunne skrive, til at være næsten smertefri. Snart kunne jeg igen spise kød og grove grøntsager, som jeg ellers ikke havde kunnet tåle i månedsvis og jeg kunne genoptage mit normale liv.
Lægerne havde ellers fortalt mig, at kosten IKKE kunne gøre hverken fra eller til i forhold til min sygdom?
Men jeg er faktisk ikke noget særtilfælde!
Mange andre med autoimmune eller kroniske sygdomme har oplevet og gjort det samme og lever nu med færre symptomer eller slet ingen.
Så jeg tog journalisthatten på, og det er blevet til otte år med intens research inden for kost, sygdomme, fødevarer, fødevarehistorie, antropologi, produktionsmetoder, politik og meget, meget mere.
Undervejs er jeg blevet både vred, chokeret og ked af det, men jeg er også blevet positivt overrasket, og det har givet anledning til at drage ud på en mission for at få ændret den måde, vi takler kronisk sygdom og autoimmunitet på i dag.
Der er masser af videnskab, der har påvist sammenhæng mellem tarmbakterier, kost og kronisk sygdom, men som patienter bliver vi fortsat kastet rundt mellem afdelinger og medicin og overmedicinering uden viden og muligheder for selv at gøre noget, medmindre vi er så heldige at støde på en læge der har sat sig ind i kostens betydning undervejs.
Dem bliver der heldigvis flere og flere af, men det er sjældent dem vi møder på vores vej gennem hospitalsvæsnet.
Alternativet er en jungle af modstridende kostråd, misinformation og markedsføring, som vi skal kæmpe os igennem, når vi selv må forsøge at finde en holdbar vej til et liv der ikke er styret af sygdom og symptomer.
Det er ikke fair over for os som forbrugere og patienter, og vi kan ikke vente 20-30 år på, at samfundet får implementeret den viden der allerede er tilgængelig, så det kræver, at vi får råbt politikere, producenter, fødevareinstanser og sundhedsvæsnet op, så vi kan få et samfund med mindre sygdom, og et hospitalsvæsen med mindre stress og en bedre forståelse af kostens rolle og kroppen som helhed..
For der er meget vi kan gøre personligt som patienter i forhold til kost, og der er meget vi kan gøre som samfund, hvis vi vil.
Og faktisk kan nogle af tiltagene være med til at hjælpe med de udfordringer som såvel patienter som læger og sygeplejersker mødes af i det sundhedssystem, som vi har nu.
Resultatet af mit arbejde er bogen Av min (t)arm, der udkommer 23. juni 2022, men jeg laver også foredrag og kurser, for vi skal have gang i en debat for at komme problemerne til livs.
Havde jeg alene sat min lid til de enkelte lægers viden om kostens betydning i mine sygdomsforløb, der også tæller betændelse i galdevejene, manglede jeg både tarm og galdeblære i dag, men jeg er intakt.
Jeg er både medicinfri og symptomfri takket være den metode, jeg udviklede på baggrund af den viden, de opdagelser og ikke mindst de erfaringer, som jeg har gjort mig undervejs i forsøget på at redde min egen røv, og det har sat mig i stand til at hjælpe andre med at gøre det samme.
• Jeg bor ikke længere på toilettet.
• Jeg bevæger mig frit omkring i verden. (når der ikke er covid 😊)
• Jeg spiser, hvad jeg vil, når jeg deltager i sociale sammenhænge.
• Jeg har ingen galdestensanfald eller betændelse i galdevejene.
• Jeg deltager i festivaler og konferencer, der strækker sig over flere dage uden at tænke over, hvad jeg spiser, og hvor meget alkohol jeg drikker.
• Jeg spiser uden at skænke sygdommen en tanke i hverdagen, fordi det er let at holde sig inden for de rammer, der gør, at jeg ikke bliver syg igen.
Få indblik i:
Hvordan mad og kronisk sygdom hænger sammen.
Hvordan du kan forbedre din tilstand.
Hvordan du får et liv, hvor du ikke er styret af din sygdom.
Og få lejlighed til at stille alle de spørgsmål, du måtte have.
Køb bogen, et kursus eller en billet til foredraget og tilmeld dig nyhedsbrevet.